
Hvorfor er sukker egentlig usundt?
Det er der faktisk mange grunde til !
Her er 4 af dem!
1. Sukker er dårligt, fordi lavt blodsukker er sundt!
Når vi har lavt blodsukker aktiveres nogle gener (bl.a. AMPK og sirtuiner). Disse gener har bl.a. en rolle i at reparere DNA-skader (som vi hele tiden udsættes for, og som i værste fald kan forårsage kræft), generne hæmmer også dannelsen af ”farligt” fedt på maven /omkring organerne.. -Og de har en lang række andre fordele. I forsøgsdyr ses det at dyrene lever 20-30% længere når man sørger for at holde disse gener aktive! [1] [2]
2. Sukker binder sig i blodet til protein, og danner det der hedder ”AGE” (advanced glycation end products).
AGE skaber inflammation i kroppen, og mængden af AGE i blodet er relateret til udvikling af livsstilssygdomme som hjertekarsygdom, diabetes og alzheimers [3]
3. Sukker øger dannelsen af inflammatoriske signalstoffer i kroppen.
Inflammation er medvirkende i udviklingen af næsten alle sygdomme. Sukker øger dannelsen af inflammatoriske cytokiner såsom IL-6, TNF-a og Prostaglandin E2 [4]. Dette kan desuden blive en ond spiral, da inflammatoriske cytokiner i sig selv medvirker til insulinresistens – og dermed højt blodsukker [5]
4. Sukker øger niveauet af triglycerider (fedt) og kolesterol i blodet.
Højt niveau af triglycerider er en risikofaktor ved hjertekarsygdom[6]. Hvilket forhøjet kolesterol også kan være [7]. (Forhøjet kolesterol medfører dog ikke altid hjertekarsygdom!!) Men…. Det er der dog stærke beviser for at lang tids overforbrug af sukker gør!
HUSK AT…
Sukker ikke kun er slik, sodavand osv.
Stivelse består af lange kæder af sukker /glukose. Når man spiser stivelse i form af hvide ris, hvidt brød osv. nedbrydes stivelsen hurtigt til enkelte glukose molekyler i tarmen…
Så snart det er optaget i blodet kan kroppen IKKE kende forskel på glukose fra slik og glukose fra fx hvide ris og hvidt brød !
Dog er det en fordel at hvidt brød og hvide ris sjælendt spises på tom mave. Når det spises sammen med fedt, protein og fibre optages glukosen langsommere til blodet.
Hvis man spiser slik på tom mave, er det således også værre end at spise det efter et måltid!
Kilder
